Verduurzaming 124 woningen Bergopwaarts

Verduurzaming 124 woningen Bergopwaarts

Renovatie en verduurzaming met behoud karakteristieke eigenwaarde van de wijk

Als co-maker hebben we een actieve rol in het voortraject bij het maken van verduurzamingsscenario’s. Voor Bergopwaarts hebben we voorstellen gemaakt hoe we de woningen voor de wijk Houtenhoek kunnen verduurzamen en een facelift kunnen geven maar wél met behoud van karakteristieke elementen. Deze woningen uit 1967 gaan van energielabel C naar A. Het resultaat? Een vermindering van méér dan 50% van de CO2-uitstoot, meer wooncomfort én een lagere energierekening voor de bewoners.

Een facelift voor de wijk

We nemen de woningen flink onder handen. We verduurzamen ze niet alleen, maar geven ze ook een nieuwe look. De wijk mocht namelijk een facelift gebruiken zónder zijn karakteristieke eigenwaarde te verliezen. Bewoners trots maken en houden op de plek waar ze wonen. Die uitdaging gaan we graag opnieuw aan. Want de bewoners van deze 48 woningen en deze 13 woningen, genieten al een tijdje van hun verduurzaamde woning.

Zo doen we dat

We laten warme aardetinten als frisse melange in het ontwerp van de nieuwe kopgevels en borstweringen terugkomen om zo aan te sluiten bij de bestaande architectuur van de wijk. De houten kozijnen worden vervangen door nieuwe kozijnen met HR++glas. Door de indeling van de bestaande gevel, liggen de grote kozijnen verticaal boven elkaar. Deze gevelverdeling versterken we door verticale minerale steenstrips te plaatsen en toe te passen als tussenpaneel. Hierdoor zal de borstwering de grote kozijnen nóg sterker met elkaar verbinden. Daarnaast vormt het verticaal metselwerk een mooi ornament in de complete gevelcompositie. Uiteraard brengen we gevelisolatie aan en isoleren we de spouwmuur waar nodig. Als finishing touch krijgen de woningen een entreeluifel, plaatsen we een isolerende voordeur met luchtdichte brievenbus en worden er zonnepanelen geplaatst.

Focus op de successen én op leermomenten

De renovatie van eerdere woningen in de wijk werd met een 9,6 beoordeeld! Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op, want dat lukt alleen als alle partijen goed samenwerken. Ook na deze renovatie trekt onze bewonersconsulente de wijk in voor evaluatiegesprekken. Zodat we horen wat goed ging, maar ook wat nóg beter kan.

Terug naar overzicht