Veiligheid op 1

Veiligheid op 1

De definitie van veilig is ‘zonder gevaar, zonder risico’. Als goede werkgever is het belangrijk dat wij de risico’s voor onze medewerkers zoveel mogelijk elimineren of beperken en het aantal onveilige situaties terugdringen. Bij Van der Meijs vinden wij dat iedereen daaraan moet meewerken. Want alle medewerkers en alle betrokkenen bij een project, denk ook aan onderaannemers, bewoners en voorbijgangers, willen graag weer veilig thuiskomen.

Vorig jaar hebben we al grote stappen gemaakt, we zijn van VCA* naar VCA** gegaan. Om daar verder op door te pakken hebben we nu de projectgroep ‘Veiligheid op 1’ opgericht. Het vergroten van het veiligheidsbewustzijn staat daarin centraal. Als hulpmiddel daarbij gaan we de Safety Culture Ladder in de organisatie introduceren.

“Even snel iets doen. Daar gaat het vaak mis”, legt Petra van personeelszaken uit. Samen met uitvoerder Ad, projectmanager Anke, projectleider Arno en gebouw- en materieelbeheerder Willem, vormt zij het projectteam Veiligheid op 1. “Je moet je altijd bewust zijn van de gevolgen van je handelingen. Veel mensen denken ‘dat overkomt mij niet’, maar een ongeluk is zo gebeurd, er is maar één seconde van onbedachtzaamheid voor nodig.”

“Door het veiligheidsproces in het projectplan te borgen, zorgen we ervoor dat het een onderdeel is van de dagelijkse werkzaamheden”, zegt hoofd uitvoering Ad. “Zo zorgt keurmeester Willem met zijn planning voor het jaarlijks keuren van al het materieel volgens de NEN 3140 (elektrische apparaten/machines) en NEN 2484 (trappen/ladders/rolsteigers). Wij willen dat iedere medewerker elke dag naar zijn eigen werk kijkt door een VGM-bril”. Projectmanager Anke gaat daarop verder: “Die bewustwording creëer je door elkaar aan te spreken. Zie je iemand schuren zonder gehoorbescherming? Zeg er wat van! Door elkaar te blijven aanspreken op gedrag, zorgen we er samen voor dat veiligheid bij ons de norm is én blijft. Veiligheid is namelijk een zaak van ons allemaal.”

Terug naar overzicht