Stap twee – Met wie?

Stap twee – Met wie?

Het begon met een wekelijks werkoverleg waar we het hadden over mogelijkheden en toepassingen van afvalplastic en voordat je het weet zit je in een ambitieus precious plastic project. Dit overkwam mij en nu staan we op het punt de volgende stap in dit project te nemen. Ik mocht gaan kijken met wie wij dit project vorm kunnen geven.

Maar waar te beginnen? Wie moet je hiervoor benaderen? Wie neemt de tijd om naar mij te luisteren en samen met mij mee te denken? Wie gelooft er samen met ons in het concept van “we don’t like waste”?  Het project zelf was duidelijk, maar ik moest het nog eigen maken. Het moest een verhaal worden dat vanuit ons kwam.

Senzer

Onlangs hebben wij als Van der Meijs ons PSO Level 2 certificaat behaald en dat bracht mij op een idee. Wanneer wij dit precious plastic project iets breder trekken, breder in de zin van een sociale werkplaats. Een werkplaats waar mensen net dat duwtje in de rug kunnen krijgen om (weer) mee te draaien in het reguliere werktraject. Zou dat een mogelijkheid kunnen zijn? Op die manier maken wij dit project echt van ons. Nu hebben wij een samenwerking met Senzer, het werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel die de Participatiewet uitvoert, en dat leek mij een goede eerste stap.

In het begin van dit jaar ging ik bij Senzer op bezoek. Eric Jansen, de accountmanager van onze regio, ontving mij in hun kantoor in Helmond. Het idee van een sociale werkplaats in combinatie met duurzaamheid vond Eric een erg mooi idee. Een mooie en goede omgeving voor mensen die net dat duwtje nodig hebben om in het reguliere werktraject te kunnen instromen. Een concept waar ze nu ook al het één en ander mee doen.  Zo werken ze bijvoorbeeld ook nauw samen met 2Switch, een maatschappelijke onderneming.  2Switch wil als innovatief bedrijf bijdragen aan een betere, meer duurzame woon-, leef- en werkomgeving van mensen. Zij zijn actief op het gebied van mensontwikkeling, hergebruik van goederen en met klussen in en om de woning.

2Switch

Eric vertelde mij dat 2Switch binnenkort een kringloopwinkel ging openen in de Boelthiek in Gemert en dat 2Switch en Senzer hier samenwerken om mensen een omgeving te bieden om door te groeien. Hij gaf aan dat 2Switch nu tijdelijk in de Boelthiek zit, maar met de gemeente in gesprek is om te kijken naar een betere en permanentere locatie. Aangezien wij nog in de beginfase zaten van ons project gaf Eric mij de contactgegevens van Onno in ’t Veld, de directeur-bestuurder van 2Switch. Misschien konden wij iets voor elkaar betekenen, samen een locatie delen of van elkaar leren.

Na mijn gesprek met Eric heb ik Onno direct een mailtje gestuurd met de vraag of we een keertje konden brainstormen over een mogelijke samenwerking. 22 maart ging ik bij de Boelthiek in Gemert op bezoek en leerde ik Onno en Huub Kwekkeboom kennen. Nu bleek dat ze het precious plastic project kende en daar momenteel in Arnhem een samenwerking mee hebben lopen met Mike Hoose van KinderWijkTeam. Een samenwerking was dus zeker een optie. Om een beter beeld te vormen van de werkzaamheden van 2Switch en KinderWijkTeam  spraken we af dat ik in mei in Arnhem langs zou komen.

Het KinderWijkTeam

Huub ontving mij in Arnhem, gaf mij een rondleiding over het gehele complex van 2Switch en legde uit hoe zij duurzaamheid, recycling, hergebruik en de sociale werkplaats met elkaar combineren. Een indrukwekkende organisatie met een mooie opzet en resultaten. Na de rondleiding gingen wij naar het KinderWijkTeam. Mike Hoose, de oprichter, nam mij mee in zijn inzet van het Precious Plastic project. Samen met schoolkinderen verzamelt hij bijvoorbeeld afvalplastic in de woonwijken en laat hij zien dat je van dit afval iets nieuws kunt maken. Mede dankzij zijn inzet waren kinderen bewuster van recycling en waren de woonwijken nu schoner dan voorheen. Bewustzijn was een eerste stap voor verbetering. Extra pluspunt voor mij, Mike wist mij ook in contact te brengen met iemand die ervaring heeft met het in elkaar zetten van de machines die je nodig hebt binnen het precious plastic project. Ik was  weer een stapje dichter bij ons einddoel.

Stand van zaken

Momenteel ken ik dus een organisatie waarmee ik een sociale werkplek kan creëren, Senzer. Ik heb een partner gevonden die gespecialiseerd is in maatschappelijk en duurzaam ondernemen, 2Switch. Ik heb kennis mogen maken met Mike van KinderWijkTeam die ervaring heeft met het precious plastic project en waardoor wij ons project nog een stapje breder kunnen trekken. Naast recycling, duurzaamheid, sociale werkplek kunnen wij schoolkinderen ook informeren over afvalplastic. En tot slot ken ik nu ook iemand die mij kan helpen met de machines voor dit project.

Ik heb dus een idee en de partners met wie ik dit idee kan vormgeven, volgens mij zijn we klaar voor stap drie – De uitvoering.

– Wordt vervolgd –

Martijn van der Putten

Marketing en communicatie

Terug naar overzicht