Onze leerlingschilders opleiden: zo doen we dat

Onze leerlingschilders opleiden: zo doen we dat

Als erkend leerbedrijf zetten onze leermeesters zich elke dag weer opnieuw in om onze leerlingschilders de fijne kneepjes van het vak te leren. Maar hoe wordt een leerling nou een échte goede schilder? Deze 7 leermeesters vertellen hoe ze de jongere generatie niet alleen begeleiden, maar omtoveren tot echte toppers in hun vak mét de Van der Meijs-mentaliteit.

“Het begint al met op tijd komen”, zegt Rob. “Elke ochtend loop ik een rondje met de jongens. Dan zit het weer fris in het geheugen wat er moet gebeuren en lopen we de wensen van de corporatie samen nog eens goed door.” Zo kunnen ze ook efficiënt omgaan met hun materiaal, vult Rick aan. Ze zien dan voor ze starten wat ze nodig hebben en kunnen alles in één keer uit de bus meenemen, zodat ze niet vaker op en neer hoeven om spullen op te halen.”

“Dan nemen ze ook meteen die emmer mee,” zegt Marc. “Daar kunnen ze schuurpapiertjes en ander afval meteen in opbergen. Een opgeruimde werkplek is fijn voor ons én de bewoners. Rekening houden met de bewoners is één van de eigenschappen wat een gewone schilder onderscheidt van een Van der Meijs-schilder. Vriendelijk en sociaal zijn. Dat zit gewoon in onze mentaliteit en geven we meteen door aan de jongere generatie.”

Allround schilder Willy komt terug op het efficiënt werken en legt uit hoe hij de leerlingen efficiëntie in de manier van werken bijbrengt. “Zo leer ik ze bijvoorbeeld te werken van binnen naar buiten, zodat je niet de natte verf beschadigt. Of ik leg ze uit hoe je het oppervlak het beste secties kan verdelen, zodat de verf ook mooi droogt. De volgorde van werken is belangrijk en zorgt voor kwaliteit.”

En kwaliteit is één van de aspecten die alle leermeesters hoog in het vaandel hebben staan. Emiel legt uit waar hij op let bij zijn leerlingen: “De prestatie-eisen van de woningcorporatie zijn altijd leidend. We leggen onze jongens uit hoe resultaatgericht samenwerken werkt en wat de woningcorporatie belangrijk vindt. Daar controleer ik dan ook extra op. En zie ik heilige dagen, te weinig glans of vergeten onderkantjes? Dan roep ik hem bij me en doorlopen we samen wat beter kan. Vervolgens mag hij het zelf herstellen en overnieuw doen. Het moet gewoon goed in de verf zitten.”

Daar is Riny het mee eens. “De ogen en oren de kost geven, dat geef ik ze mee. Luister naar de uitleg en dúrf vragen te stellen. Beter een keer te veel gevraagd, dan zo maar iets gaan proberen.” “We leren ze het hele vak, van a tot z. Van de ondergrond reinigen tot schuren en van schilderen tot kitten. Een échte vakman beheerst alle facetten van het schildersvak. Naast schilderen in het onderhoud, laten we ze daarom ook meelopen in de nieuwbouw of restauratieprojecten”, aldus Emiel.

“Dat is het mooie van leerlingschilder zijn bij Van der Meijs” gaat Tommy verder. “De leerlingen worden opgeleid tot allround schilders en krijgen de ruimte om te leren en te blijven groeien. Wie ambities heeft, moedigen we aan om door te groeien. De jongere generatie is de toekomst en gedreven leerlingschilders zijn aanwinsten voor ons bedrijf!”

Terug naar overzicht