Gasloos verduurzamen van woningen in Gemert: doen we!

Gasloos verduurzamen van woningen in Gemert: doen we!

Het verduurzamen van woningen met prefab-elementen en een gasloze W-installatie? Dat is een klus die we met beide handen aanpakken! Samen met Goed Wonen Gemert gaan we vanaf november aan de slag met het gasloos verduurzamen van sociale huurwoningen in hun portefeuille. Dat doen we onder meer met TEHA uit Haaksbergen, een grote speler op het gebied van prefab-elementen, en met LKS installatietechniek uit Asten. Een methode die én minder overlast geeft voor bewoners tijdens het verduurzamen zelf, positief uitwerkt op de energierekening en bovendien zorgt dat klimaatdoelstellingen snel en effectief behaald worden.

Een fijne langdurige samenwerking

Het is voor ons niet de eerste keer dat we samenwerken met Goed Wonen Gemert. Omdat de vorige projecten voorspoedig en naar tevredenheid verliepen, heeft de woningcorporatie gevraagd of we een plan willen maken met een voorstel voor het verduurzamen van een eerste blok van zes woningen. Het begin van een duurzaamheidstrein.

Van coördinatie tot renovatie

Gasloos verduurzamen dus. Hoe we dat doen? Uiteraard begint alles met een plan en natuurlijk strakke coördinatie. Doorpakken dus. Met het plan op tafel begint het echte werk: renovatie. Bij zes woningen plaatsen we een prefab voorgevel. De bestaande binnengevels blijven intact. We halen de kozijnen eruit en plaatsen daar een element voor wat voorzien is van constructie, isolatie, steenstrips en kozijnen. Vervolgens brengen we aan de binnenzijde van de woningen vensterbanken aan en werken we de gevel netjes af. Om de woningen gasloos te maken, pakken we ook de installatie aan. De oude CV-ketel gaat eruit en er worden nieuwe gasloze installaties geplaatst. En als kers op de taart voorzien we het dak van PV panelen, geleverd door Van Zandvoort Elektrotechniek. Zo wordt de woning een echte nul-op-de-meter-woning.

De voordelen van verduurzamen op deze manier

Het voordeel van deze manier van verduurzamen? Dankzij de prefab-elementen verloopt het proces snel, zodat bewoners niet langdurig hun huis uit hoeven. Waar eerst hele voorgevels gesloopt moesten worden, is deze conceptuele methode stukken minder overlastgevend voor bewoners en een stuk duurzamer dan traditionele methodes. De woningen zijn binnen enkele weken omgetoverd tot gasloze, nul-op-de-meter-woningen. Niet alleen comfortabel qua wonen, maar ook voor de portemonnee. Bovendien geeft Goed Wonen Gemert zo maximaal invulling aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. Een écht win-winsituatie dus!

Terug naar overzicht