Duurzaamheid, wel of niet zweverig?

Duurzaamheid, wel of niet zweverig?

Onlangs had ik mijn ‘jubileum’ bij Van der Meijs, ik was één jaar in dienst. Mijn eerste jaar heeft mij ondertussen vele kanten van de organisatie en de branche laten zien. Regelmatig zagen jullie iets voorbijkomen waarin ik mijn ervaringen met jullie deelde, waarin ik vertelde hoe ik bepaalde zaken ervaarde en waarom deze indruk op mij maakte. Mijn ideeën rond vastgoedonderhoud, verduurzaming en huurders zijn al lang niet meer zoals in het begin. Vorig jaar vroeg ik rond deze tijd zelfs letterlijk in mijn eerste blog ‘Vraag mij over een half jaartje nog maar eens waar ik aan denk bij onderhoud en renovatie, ik ben benieuwd wat ik dan antwoord.’Het zal niemand verbazen dat mijn visie op onderhoud en renovatie totaal niet meer overeenkomt met die van een jaar geleden. Om te beginnen zou ik nu niet eens meer praten over onderhoud en renovatie, maar over instandhouding en verduurzaming van woningen.

The Natural Step

Een kleine 3/4 weken geleden ging ik samen met mijn collega Richard Coenen naar de Level 1 training van The Natural Step in Eindhoven. The Natural Step is een wereldwijde non-governmental organisatie die haar eigen visie heeft op duurzaamheid en hoe je als organisatie, verenigingen en als mens kunt bijdragen aan een duurzame omgeving. Deze Level 1 training zou ons helpen om deze visie te gebruiken binnen onze eigen organisatie. Nu lijkt er altijd een zweverig element te kleven aan duurzaamheid en toen ik in onze welkomsmail las dat we rond gingen lopen op sokken werd dit gevoel niet minder. Gelukkig bleek dit achteraf reuze mee te vallen.

We werden die ochtend ontvangen door Berend en Suzanne, onze trainers. Zij gingen ons wegwijs maken in het raamwerk voor strategische duurzame ontwikkeling en The Natural Step. Nu krijg ik regelmatig te horen dat ik redelijk energierijk kan overkomen, maar de energie die deze twee mensen uitstraalde was overdonderend. Maar zo gaaf dat zij ons met zoveel energie meenamen in hun wereld. Afwisselend namen Berend en Suzanne ons mee in de reis van de The natural step, waar ze voor staan, hoe zij tegen de wereld aankijken en hoe zij met hun spelregels organisaties handvaten geven om stappen te nemen naar een duurzame omgeving. 2 dagen lang heb ik met Richard met een duurzame blik gekeken naar onze eigen organisatie, naar de dingen die wij doen en de dingen die we zouden kunnen doen.

Wat mij deze 2 dagen uiteindelijk het beste is bijgebleven, wat mij uiteindelijk het meeste heeft aangesproken, was het feit dat deze 2 dagen, behalve de sokken, eigenlijk helemaal niet zweverig waren. We hebben 2 dagen vanuit een praktisch oogpunt gekeken naar de mogelijkheden van duurzaamheid binnen onze organisatie. We hebben gekeken naar concrete toepassingsmogelijkheden met concrete voordelen, zowel bedrijfsmatige voordelen als milieuvoordelen. Tijdens deze Level 1 training werd een zweverig onderwerp, een ontastbaar verhaal, teruggebracht naar concrete stappen, concrete vervolgacties en naar tastbare resultaten. En zonder zelf te zweverig te worden heb ik deze 2 dagen eigenlijk twee concrete zaken mee naar huis genomen. De energie en de drive om zelf aan de slag te gaan, zelf de stappen te gaan nemen die mogelijk zijn, om zelf als Van der Meijs (samen met partners) bij te dragen aan onze duurzame toekomst. Daarnaast heb ik ook meegekregen dat een plantaardige lunch eigenlijk helemaal niet zo slecht smaakt. Jazeker, een aanrader om het een keertje te proberen!

Martijn van der Putten

Marketing en Communicatie

Terug naar overzicht