De verschillen tussen nieuwbouw, restauratie en onderhoud

De verschillen tussen nieuwbouw, restauratie en onderhoud

“Meneer de schilder, zou u even overschoentjes aan willen doen?”, klinkt een onderhoudsschilder vaak niet vreemd in de oren. Werken binnen het vastgoedonderhoud voor woningcorporaties betekent schilderen in de bewoonde wereld waarbij de tevredenheid van de bewoner centraal staat. Een heel andere tak van sport dan wanneer je schildert tijdens een nieuwbouwproject. Of wanneer je een groot leegstaand klooster of een oude kerk met prachtige hoge ramen mag restaureren. Onze Willy is een echte allround schilder en daarom vroeg ik hem naar zijn ervaringen bij de verschillende projecten bij Van der Meijs.

“Ongeveer een jaar of tien geleden kwam ik in dienst bij Van der Meijs en in die tijd heb ik alle facetten van het schildersvak mogen ervaren en heb ik het bedrijf zien groeien en veranderen. En zelf ben ik ook doorgegroeid naar de functie van teamleider.” Hij legt uit dat hij verschillende soorten projecten bij Van der Meijs doet: “Nieuwbouwprojecten, particuliere opdrachten, restauratiewerk maar ik heb ook in het onderhoud gezeten waar je met bewoners te maken hebt. Daarbij is het belangrijk goed te communiceren met de bewoners zodat ze weten waar ze aan toe zijn; de menselijke kant laten zien.”

Op dit moment is Willy een oud klooster in Steyl aan het restaureren en vorig jaar stond hij nog op de steigers bij DomusDELA in Eindhoven. “Dat is mooi werk waar veel vakkennis bij komt kijken. Je moet weten hoe je oude verfschema’s die je tegenkomt, op kunt knappen met de moderne middelen. Van oud schilderwerk dat er écht niet meer uitziet weer iets moois maken, daar haal ik voldoening uit! Er zit meer uitdaging in en je hebt met meer facetten van het schildersvak te maken”, legt hij uit. “Schilderen binnen de nieuwbouw is toch vaak rechttoe rechtaan en meer van hetzelfde zoals texen en kozijnen en plinten lakken.” Willy legt uit dat een schilder binnen de nieuwbouw nauwkeurig en systematisch te werk moet gaan. “Meters maken op een efficiënte manier, want als het goed is hoef je in de nieuwbouw veel minder reparaties uit te voeren. Al komt het wel eens voor dat jouw schilderwerk beschadigd raakt en je later nog een keer terug moet komen om dat te herstellen; je werkt nou eenmaal met veel verschillende partijen op de bouw. Daarom is tijdens zo’n multidisciplinair project is een goede planning en duidelijke communicatie onmisbaar.”

Terug naar overzicht