Dakrenovaties en verhogen luchtdichtheid woningen Compaen

Dakrenovaties en verhogen luchtdichtheid woningen Compaen

In Mierlo zitten de bewoners van Compaen er deze winter warm bij dankzij de dakrenovatie van hun woning. Niet alleen vervangen we de bestaande pannen door nieuwe keramische pannen, we isoleren ook meteen de daken van binnenuit. Dat doen we door de gordingen op te dikken en er een luchtdichte folie over aan te brengen die we luchtdicht aftapen. De ruimte tussen het dakbeschot en de folie spuiten we vol met isolatiemateriaal. Over de folie plaatsen we het regelwerk wat we vervolgens afwerken met gipsplaten. Ook aan de brandveiligheid wordt gedacht: in de woningscheidende wanden brengen we een spouwrups aan.

Een vertrouwde samenwerking

Compaen en Van der Meijs zijn geen nieuwe gezichten voor elkaar. Naast het planmatig gevelonderhoud, werken we samen al langere tijd aan een verduurzaamde woningvoorraad. Zo leverden we vorig jaar nog 23 woningen in Helmond op en onlangs zijn we een nieuw project met warmtewingevels gestart. Voor deze opdracht benaderde Compaen een aantal partijen. Van der Meijs is uiteindelijk geselecteerd omdat wij de juiste vragen stelden.

Aan de slag

We laten er geen gras over groeien en gaan meteen aan de slag. De projectleider bezoekt iedere bewoner samen met onze bewonersconsulente. Tijdens deze warme opnames maken we kennis met de bewoners en vertellen we wat we gaan doen. We brengen de situatie in kaart en kijken welke aanvullende werkzaamheden nodig zijn, zoals het verplaatsen van installaties.

Een verbeterde luchtdichtheid

Deze 7 woningen zijn een stuk duurzamer geworden. De nieuwe dakisolatie heeft de isolatiewaarde verhoogd waardoor het warmer blijft in de woning. Door het luchtdicht maken van de kap komt er minder tocht de woning in én kan er minder warme lucht door het dak ontsnappen. Dat laatste blijkt uit de blowerdoortest die we uitvoerden vóór en na de renovatie. Met deze test meten we nauwkeurig de luchtdoorlatendheid van de woning. Dit gebeurt met een grote ventilator die tijdelijk in de deuropening geplaatst wordt. Zo kunnen we meten hoeveel lucht er uit een woning ontsnapt en hoeveel lucht er de woning in kan komen. Door een test vóór aanvang van de werkzaamheden uit te voeren en een ná de werkzaamheden, krijg je een goede indruk wat de aangebrachte isolatie en folies doen met de luchtdichtheid van de dakconstructie.

Terug naar overzicht