Claudia is een bouwvrouw in hart en nieren

Claudia is een bouwvrouw in hart en nieren

Van materieelbeheerder en veiligheidscoördinator tot werkvoorbereider/uitvoerder

Een bouwgekkie – dat zijn haar eigen woorden – met een grote technische kennis en ruime ervaring als uitvoerder. Iemand die kickt op het tot stand zien komen van gebouwen, waar later iemand in gaat wonen of werken. Maar ook iemand die het belangrijk vindt iets te kunnen betekenen voor een ander. En dus kan ze niet wachten tot ze volgende maand mag starten als werkvoorbereider/uitvoerder voor Woonpartners, waar ze samen met de corporatie de bewoners op één kan zetten. Oftewel: samen verder bouwen aan hostmanship.

Met een diploma bouwkunde op zak en werkervaring binnen renovatie en afbouw, kwam ze bij Van der Meijs in dienst als uitvoerder. Ze nam een uitstapje naar het materieel- en gebouwenbeheer, maar is ontzettend enthousiast dat ze binnenkort weer aan de slag gaat als werkvoorbereider/uitvoerder voor het dagelijks onderhoud. Ze zal zich bezighouden met mutatiewerkzaamheden en badkamer-, keuken- en toiletrenovaties. Claudia is een bouwvrouw in hart en nieren: met haar technische kennis helpt ze haar collega’s regelmatig met verschillende vraagstukken. De hoogste tijd dat ze zélf eens in het zonnetje wordt gezet en dus vroegen we haar het bouwhemd van het lijf.

Vertel eens, je doet gebouwen- en materieelbeheer én je bent uitvoerder. Hoe zit dat?

Klopt. Van origine ben ik een uitvoerder, maar ik kreeg de kans om het beheer van de gebouwen en het materieel op me te nemen en dat leek me wel wat. Ik ben iemand die overal een uitdaging in ziet. En nu zorg ik dat de voorraden op peil zijn zodat iedereen zijn werk degelijk kan doen.

Zonder jou loopt dus eigenlijk alles in de soep?

Haha, ja nou, misschien wel. Een ding is zeker: zonder de juiste materialen, geen werk. Bij het dagelijks onderhoud streven we naar een first time fix: de reparatie in één bezoek uitvoeren. Dan is het wel belangrijk dat je een grote voorraad in huis hebt zodat onze servicemonteurs op hun beurt weer alles in hun bus op voorraad hebben als ze naar bewoners gaan.

En volgende maand ga je zelf werken als uitvoerder in het dagelijks onderhoud?

Klopt! Ik kijk er echt naar uit. Ik zal me bezighouden met het opnemen van werk, inplannen van de werkzaamheden, het bestellen van materialen, de werkvoorbereiding en de facturatie. Eigenlijk alles van a tot z dat zorgt voor een soepel proces om zo de corporatie te ontzorgen.

Ik heb veel ervaring met het renoveren van lege panden of met de ruwbouw. En die kennis neem ik straks allemaal mee als ik voor Woonpartners ga werken. Ik heb dan ook veel meer contact met bewoners. Dat vind ik fijn, want dan zie je meteen waar je het voor doet. Uiteindelijk staan zij namelijk altijd op één. Dat noemen we hostmanship. En het is belangrijk om daar samen met de corporatie kritisch naar te blijven kijken en continu te blijven leren en verbeteren.

En daarnaast doe je óók nog een opleiding?

Ik volg de opleiding tot KAM-coördinator. Een KAM-coördinator is verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en het milieuvriendelijk handelen van een organisatie. Daarin zal ik straks samenwerken met Petra, zij is preventiemedewerker. Ik hou me met name bezig met veiligheid. ‘Hoe kunnen we dat versterken bij de medewerkers en hoe krijgen we het nog meer in het DNA van het bedrijf?’ Dat is ook mijn scriptie.

Wat versta jij onder veiligheid? En waarom is veiligheid zo belangrijk?

Iedereen moet met boerenverstand op een veilige manier zijn werk uit kunnen voeren en weten welke hulpmiddelen je daarbij nodig heb. Maar veiligheid betekent ook het lef hebben om je collega aan te spreken wanneer hij een onveilige situatie creëert. Vaak horen we argumenten als ‘ik doe het al jaren zo’ of ‘maar niemand doet het’. Dat stukje cultuur moeten we doorbreken. Daarin is het belangrijk dat mensen zich eigenaar voelen. Dat ze zich verantwoordelijk voelen over hun eigen veiligheid. Je wil toch niet dat straks iemand thuis moet komen om te vertellen dat papa of je man er niet meer is? Vanwege iets dat eigenlijk niet nodig is, als we het met zijn allen goed aanpakken?

Hoe is het om als vrouw in deze branche te werken?

Het mooiste dat er is. En voor mij heel normaal. De een wordt kapper, de ander gaat bouwen. Ik ben ook gewoon mijzelf en hoef me niet anders voor te doen dan ik ben. Ik wil mijn werk goed kunnen doen en kwaliteit leveren. ‘s Morgens om half 7 mijn auto in en om 17 uur weer thuis zijn en fijne dag hebben gehad omdat ik anderen tevreden heb kunnen maken.

Welke tip geef je andere bouwvrouwen mee?

Jezelf blijven motiveren om te blijven doen wat je leuk vindt. Wat dat dan ook moge zijn. Als je die drive vindt, kun je als vrouw heel veel bereiken. Kortom: overtuigd zijn van je kennen en kunnen en je hart volgen.

Terug naar overzicht