Circulaire nestkasten als duurzame bestrijding van de eikenprocessierups

Circulaire nestkasten als duurzame bestrijding van de eikenprocessierups

Groepsfoto: PeterPaulvandeVen.nl

De jongere generatie leren over circulariteit en biodiversiteit? Een geweldige kans! Want werken aan een circulaire toekomst doen we samen. Een initiatief als deze omarmen we daarom meteen. De leerlingen van het Commanderij College hingen afgelopen week in de gemeente Gemert-Bakel samen met leden van de vogelwerkgroep Gemert de laatste circulaire vogelhuisjes op die ze zélf hebben gemaakt. De nestkasten zijn gemaakt van circulair hout dat wij leverden met behulp van partner gebruiktebouwmaterialen.com.

Dankzij de nestkastjes komen er meer leef- en voortplantingsplaatsen voor mezen en kunnen deze vogels op hun beurt bijdragen aan duurzame bestrijding – dus zónder chemische middelen – van plaaginsecten zoals eikenprocessierups en buxusrups.

Een geweldig initiatief ter bevordering van de natuurlijke biodiversiteit, waar we net als vorig jaar graag ons steentje aan bijdragen. En door samen bewust te kiezen voor circulair hout, maken we het project nóg duurzamer. De nestkastjes blijven onbehandeld, om een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de vogels te creëren.

Leren over duurzaamheid

Leerlingen van het Commanderij College hebben de vogelhuisjes in elkaar gezet. Zo leren zij niet alleen over houttechniek, maar ook over milieubewustzijn, duurzaamheid en circulariteit. Samen met leden van de vogelwerkgroep hingen de leerlingen de nestkasten op aan eikenbomen in de gemeente Gemert-Bakel.

Ophangen in het najaar? Het voordeel

Door de nestkasten in het najaar op te hangen, kunnen de vogels in de koude winterdagen lekker vertoeven in de huisjes. Met als bijkomend voordeel dat hun geur al aan de nestkasten zit, waardoor zij deze in het voorjaar sneller terugvinden en eerder nestelen.

Terug naar overzicht