Circulaire huiskamer verbindt bewoners Vlinderbuurt

Circulaire huiskamer verbindt bewoners Vlinderbuurt

Bewoners zich thuis laten voelen in hun wijk. Vanuit die motivatie zet CKE buurtaanjager Max Dikland zich al anderhalf jaar in voor het verbeteren van de leefbaarheid in en rondom de Vlinderflats van Woonbedrijf in het Eindhovense stadsdeel Tongelre.

In het door de Gemeente Eindhoven aangewezen actiegebied begon Max kortgeleden met hulp van kunstenaar Tom Heerschop en WIJeindhoven project ‘De Cocon’. Het doel? Ontmoetingen faciliteren en de ‘gevoelstemperatuur’ meten. “Bewoners hebben veelal een beperkt sociaal netwerk, maar weten precies wat er in hun wijk speelt en wat er nodig is. Zij zijn immers de enige échte ervaringsdeskundigen van hun leefomgeving”, benadrukt Max.

Tijdens de gesprekken maken Tom en Max samen met de bewoners grote kleurplaten die de buurt en de mensen karakteriseren. Deze plakken ze op de ramen van de portieken, waardoor een bijzonder glas-in-lood-effect ontstaat. “Zo brengen we de wijk visueel, verbaal en mentaal in kaart”, licht Tom toe.

De circulaire huiskamer van Meijsindebuurt doet te midden van de flats dienst als centrale ontmoetingsplek, en blijkt een magneet te zijn voor de inloop van mensen. “We hebben al tientallen bewoners met elkaar in contact gebracht die elkaar normaliter niet spreken, zegt Max enthousiast.”

Luc Reusken, manager duurzaamheid bij Van der Meijs: “Dit is een perfect voorbeeld van waar Meijsindebuurt en onze circulaire huiskamer voor zijn bedoeld. De uitdaging is om successen als deze te borgen in bestaande structuren en processen.”

Terug naar overzicht