Oude voordeuren weer inzetten als nieuw bruikbaar kozijnhout voor onze projecten

Oude voordeuren weer inzetten als nieuw bruikbaar kozijnhout voor onze projecten

Toen er onlangs 132 deuren vrijkwamen uit een project voor Woonpunt, wisten we dat we deze deuren niet gingen vernietigen. Want weggooien is zonde. We gaan ze een tweede leven geven. Maar wat is nou een goede bestemming voor de oude houten deuren? Bureaus voor op kantoor? Nee, onze ambities zijn groter. Laten we iets maken dat weer terug de woning in kan en weer 35 jaar mee gaat.

Maar zo simpel is het niet. Voordat de oude deuren weer verwerkt kunnen worden tot bruikbaar hout, moet het eerst bewerkt worden. Wij beschikken over een timmerfabriek, maar om het hout te bewerken, is meer nodig. Het hout heeft nu niet de juiste maat en eerst moet het metaal en het glas verwijderd worden. Hoe mooi zou het zijn als dát proces kan worden uitgevoerd binnen een sociale werkplaats? Zo werken we niet alleen aan onze CO2-voetafdruk, maar dragen we ook ons steentje bij aan social return.

Samen een pilot draaien

Samen met A. Van Liempd Sloopbedrijven en Gebruiktebouwmaterialen.com zoeken we de samenwerking op en bekijken we wat we voor elkaar én met elkaar kunnen betekenen. We werken hard aan onze plannen voor een consortium en draaien samen een eerste pilot. We gaan dan oude hardhouten deuren met stapeldorpel omtoveren tot nieuw, bruikbaar hout voor onze projecten.

Wanneer er deuren vrijkomen op een project, zorgen zij ervoor dat deze worden ingezameld en dat de deuren ijzervrij en glasvrij worden gemaakt. Door middel van een röntgenapparaat worden alle achtergebleven schroeven en spijkers gedetecteerd. De deuren worden gedemonteerd en volledig gestript, zodat er bruikbare houten delen overblijven. Die moeten vervolgens gevingerlast en gelamineerd worden zodat er nieuw, bruikbaar kozijnhout ontstaat. En dat gaan wij op onze beurt weer verwerken in onze timmerfabriek tot het eindproduct!

Op dit moment zijn we onze plannen vorm aan het geven. De eerste lading is inmiddels bij Van Liempd en zij gaan ermee aan de slag. Benieuwd naar het vervolg? Houd onze website en social media kanalen in de gaten!

Terug naar overzicht