Jos van der Linden ruilt na 30 jaar de calculator om voor een kwast

Jos van der Linden ruilt na 30 jaar de calculator om voor een kwast

Onlangs heeft Jos van der Linden zijn branchegetuigschrift Niveau 2 Schilder in ontvangst mogen nemen. Na 30 jaar in de bancaire wereld gewerkt te hebben heeft hij de overstap durven te maken, van bancaire medewerker naar schilder. Een overstap die niet onopgemerkt ging en waarvoor Jos een interview heeft gegeven aan de schildersvakkrant met onderstaand artikel als resultaat.

Out of the box denken

Zij-instromer van 56 jaar 

De schilderswereld schreeuwt om personeel. De nieuwbakken schilders kunnen soms uit een verrassende hoek komen. Rabobank-medewerker Jos van der Linden (56) ruilt na 30 jaar de calculator om voor een kwast. Het plezier in het schildersvak steekt hij niet onder stoelen of banken.

“Ja, ik word wel eens aangesproken op de bouwplaats voor schildersadvies’, vertelt Jos van der Linden lachend. “Als ik vertel dat ik net ben begonnen kijken ze vreemd op.” Het is de leeftijd – 56 jaar – die doet vermoeden dat Jos of Van der Linden al een ‘eeuwigheid’ werkzaam is als schilder. Schijn bedriegt. Sinds een aantal maanden is hij pas schilder, niveau 2. Met zichtbaar plezier vertelt hij over het vak van schilder en zijn carrièremove. Eerst over het laatste. De Brabander begon als verpleegkundige, maar het was het vak van assurantiën dat trok. Direct na het afronden van zijn verpleegkundige opleiding ging hij aan de slag bij de Rabobank. Concreter, private banking ofwel pensioenen en agrarische ondernemers ondersteunen bij stoppen of bedrijfsovername. “Veel verantwoordelijkheid, veel contact met cliënten en veel persoonlijk contact. Boeiend en leuk werk. Ook na dertig jaar.” Ondanks de vele ontslagen bij de bank, stond de functie van Jos of Van der Linden niet ter discussie. Wel moesten bankemployees alles verantwoorden en vastleggen. En dat ging hem steeds meer tegenstaan. “Samen met de Rabobank ben ik gaan kijken naar een andere functie. Eerst bij de bank, later daar buiten. Uiteindelijk kwam ik bij het schildersvak terecht.”

Op een dag word je wakker en wil je schilder worden?

“Ik heb altijd met veel plezier mijn huis geschilderd. Ik dacht dat is iets voor mij.” Hij ging niet over één nacht ijs. “Ik heb drie weken mee gewerkt met een schilder. Daarna wist ik het zeker.” Via het UWV kwam hij bij de Schildersvakopleiding Nuenen. Samen met een groep zij-instromers met meerdere 40-plussers begon Jos of Van der Linden met de opleiding. “Ik vond de begeleiding van docent Mari Pelzer helemaal top. Hij wist iedereen vertrouwen te geven in zijn eigen kunnen. Alle zeven leerlingen uit de pilotgroep behaalden het diploma.” Momenteel werkt hij via Uitzendbureau BAS bij schildersbedrijf Van der Meijs in Gemert. “Ik mis nog de snelheid van een ervaren schilder. Maar dat komt nog wel. En ik ben van plan om door te gaan en niveau 3 te halen.” En het salaris? “Ja, dat is wel de helft minder dan bij de bank, maar daar staat tegenover geen scores. Bij de bank maakte ik lange werkdagen, was ook ’s avonds of in het weekend actief. Nam ik dossiers mee naar huis om door te nemen. Als ik nu thuiskom ben ik afgewerkt, klaar. En het is fijn om met collega’s te werken en iets te maken.” De Brabander vermoedt dat er veel meer werknemers zijn, ook 40- en 50-plussers, die dit werk hartstikke leuk zouden vinden. “Maar ze zullen net als ik niet in eerste instantie denken aan het schildersvak. Je moet durven out of de box te denken. Doe je dat, dan heb je een prachtig beroep.”

Bron: Schildersvakkrant, https://www.schildersvak.nl, Eisma’s schildersblad nummer 7-2018 
Schrijver: Mark van Seggelen, https://www.linkedin.com/in/mark-van-seggelen-377a0013/

Terug naar overzicht